10 Eylül 2012 Pazartesi

KÜRT SORUNU !



- Jeopolitik Öneme Sahip Topraklar ve İşçiler ile Yoksulluğun Kürtleştirilmesi Meselesi.

Kapitalist üretimin matematiği basittir.
Hammadde + Genel Giderler + UCUZ İŞGÜCÜ = Mamul Mal

Sermayedar mamul malı mümkün olduğunca ucuza mal edip, mümkün olduğunca pahalıya satmak zorundadır. 

İş gücünü ucuza mal edebilmesinin biricik yöntemi ise çalışmak zorundaki insan sayısını mümkün olduğunca bollaştırmaktır. Bu yöntemle istihdam ettiği işçileri, işsizler ve işsizlikle korkutarak mümkün olan en düşük ücrete çalışmaya razı eder. 
-Hizmet sektörü için de aynı koşullar geçerlidir-

Günümüzde "Kürt Sorunu" -Ulusal bir sorun olmasının yanı sıra-  sermaye açısından 
1-Jeopolitik öneme sahip topraklar sorunu,
2-Ucuz işgücü ve işçiler ile yoksulluğun Kürtleştirilmesi meselesidir.

Sermaye, suları ve doğal kaynaklarının yanı sıra doğuya uzanan hakimiyeti nedeni ile hiç bir koşulda Kürdistan topraklarından vazgeçmeyi göze alamaz. 

Bunun yanı sıra uyguladığı özel harp teknikleri ile büyük bir göçe neden olmuş ve bu göç sayesinde inanılmaz büyüklükte ucuz işgücü potansiyeli yaratmıştır. 
Günümüzde yakaladığı 750 milyar dolar hacimli ekonominin temelinde bu vardır. Süreç içerisinde işçileri ve yoksulluğu bu sayede Kürtleştirmiştir.

Sendikalı bir kaç işkolunda bile Kürt işçi oranı yüzde 60-65 leri geçmiş durumdadır. Sendikasız işkolları, hele mevsimlik işçilerde bu oran yüzde 90-100 ler seviyesine varmıştır.

Sermayenin, sorunun çözümüne yanaşmayıp sürekli karmaşık halde tutmasının temel nedenlerinden birisi ve en önemlisi işte bu ucuz işgücü meselesidir. 

Sorunu çözmeye kalktığı anda mevsimlik, kot taşlama, taşeron, tersane vs vs de kölelik ücreti karşılığında ölmeye razı olacak işçi bulamamak gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır. Bulamadığında ise çöküş kaçınılmazdır. 

Sermayenin Kürt sorunundaki bu tür çıkarları biz Sosyalistleri ilgilendirmez.

Kişisel olarak ayrışmadan yana olmasam da, Sosyalist bir iktidarı Kürtlerle birlikte elde etme yanlısı olsam da, Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı 100 yıl önce oluşmuş devrimci bir hukuk kuralıdır ve medeni hukukta BOŞANMA HAKKI na tekabül eder.

Eşiniz, karşınıza geçip sizden boşanmak istediğini beyan ettiğinde, yapabileceğiniz şeyler bellidir. 

1- Öncelikle eşinizin boşanma hakkını kabul etmek zorundasınızdır. 
2- Eşinizin boşanma talebini ortaya çıkaran nedenleri anlamak ve bu konuda çaba göstermek için müzakere talep edersiniz ve eşiniz bunu kabul ederse müzakereye oturup, evliliği sürdürmek istiyorsanız eşinizin taleplerinin bir kısmını veya tamamını kabul edersiniz. 
-Eşinizin talepleri sizin için kabul edilemez düzeydeyse teşekkür edip masadan kalkar ve onun boşanma hakkına halel getirmeyecek tüm görevleri yerine getirmeye koyulursunuz.-
3-Diyelim ki, eşinizin boşanma talebine neden olan tüm sorunları anladınız ve bunların bir daha tekerrür etmeyeceğine dair söz verdiniz ama buna rağmen eşiniz boşanma talebinde ısrar etti. Yapacak birşey yok. Yine paşa paşa teşekkür ederek o masadan kalkmak ve eşinizin boşanma talebine halel getirmeyecek tüm görevleri yerine getirmek zorundasınızdır.

Yani, eşinize benden ayrılırsan kötü yola düşersin demek terbiyesizliğini yapamazsınız.
Veya, seni filankeş şişiriyor, boşanmam diye ayak diretemezsiniz.

Yine diyelim ki, eşinizin sizden ayrıldıktan sonra -size göre- "kötü yola" düşeceğine, hatta aç açık kalacağına eminsiniz. Siz üzerinize düşenleri yaptıktan sonra, eşinizin -size göre- "kötü yola" düşmesi veya aç açık kalması sizi ilgilendirmez.

-Bu konuyu bu kadar detaylı anlatmaya çalışmamın nedeni, Türkiye solunun "Bunlar Kürt Milliyetçisi" veya "Arkalarında Emperyalizm Var" gibi saçma sapan argümanlarına duyduğum tepkidir.-

Türkiye Solunun konunun özünü anlamamakta ısrar ettiği, Kürt Özgürlük Hareketinin, sorunun bu tarafını görüp buna uygun politikalar üretmekte ayak direttiği şartlarda bu "sorun" sürgit devam edecek ve daha uzun yıllar varlığını devam ettirecektir.

ÖNEMLİ NOT. Bu yazı bir tavır belirleme özetidir. Sayın Temel Demirer in bu konuya ilişkin kapsamlı bir araştırması var. Okunmasını şiddetle tavsiye ederim. Saygılarımla.


işçi sınıfı Kürtleşmesi ve ulusal istihdam stratejisi



http://issuu.com/stephenredstone/docs/demirer_i__i_s_n_f_