30 Haziran 2017 Cuma

Diğer Blog

http://kuranadresim.blogspot.com.tr/
LİNK
TÜRKÇE ÖZLÜ KURAN ve DİĞER YAZILAR

Günümüz dili ile kolay okunup anlaşılabilir, nüzûl (indiriliş - vahyediliş) sırasına göre Türkçe özlü Kur'an. 

Kur'an Muhammed peygamberin ağzından okunduğunda o günlerde dinleyen herkes tarafından anlaşılıyordu. Çünkü hitap ettiği kitlenin tarihsel, edebi ve sosyolojik durumuna tamı tamına denk düşen bir dili ve uslûbu vardı. Geçen zaman içinde o kültürden uzaklaşılıp tarihsel koşulların kavranmaktan vazgeçilmesi ve Kur'an üzerine kasıtlı oynanan oyunlar ne yazık ki Kur'anı geniş halk kitleleri tarafından anlaşılmaz kılmış. 

Bu yaptığım çalışma bir tefsir / meal çalışması değil. Haşa haddim de değil. Taberi, Razi, Zemahşeri, Maturidi, Alusi, Beyzavi, Cabiri, Derveze Muhammed, Ebu Hayyan, Ebü-l Kasım, Ebu Müslim, Ebu Ubeyde, Ferra, Firuzbadi, Hicazi, İbnü'l-Arabi, İbn Aşur, İbn Atıyye, İbnü'l-Cevzi, İbn Kesir, Kâdî Abdülcebbar, Kurtubi, Muhammed Ali Mevlana, Maverdi, Meragi, Menar, Mevdudi, Muin, Mukatil, Teysir, Zeccac, vs vs vs gibi büyük müfessirlerle başlayıp, Abbas Fazl, Ali Cevad, Alusi es-Seyyid, Berru, Carim, Hüseyin eş-Şeyh, İbn Habib, İbn Hişam, İbn İsak, Makdisi, Sibai gibi siyer ve tarih ustalarıyla günümüze kadar gelen süreçte alim ilahiyat hocalarımızca yapılmış tefsir / meali günümüz dilinde geniş kitlelerce anlaşılır kılmak amacıyla ufak tefek katkılarla Kur'an'ı hiç bir sapmaya ve saçmalamaya maruz bırakmadan internette herkes tarafından ulaşılır kılma çabasıdır. 

Bir ateist olarak ısrarla göstermeye çalıştığım şey, bu kitabın karşıtları ve yandaşlarının ürettiği nefret ve ahlaksızlığın kaynağının bu kitapta olmadığıdır. Yıllardır tefsir veya mealleri ellerine alanlar bir kaç sayfa okuduktan sonra anlama zorluğu çektiği için Kur'an'ı bir kenara bırakıp bir daha da eline almıyor maalesef. Umarım bu durumun düzelmesine küçük de olsa bir katkım olur. 

İndirildiği dönemin tarihi sürecinde rahatça kavranabilsin diye nüzûl sırasına göre düzenlenmesini takdir ettik. Bana bu ilhamı vererek eserleri ile işimi kolaylaştıran başta Sayın Hasan Elik, Sayın Muhammed Coşkun hocalarımız ile onların muhteşem eseri "İndirildiği Dönemin Işığında Kur'an Tefsiri - Tevhit Mesajı" ve ilmiyle ufkumu açan Sayın Abdülaziz Bayındır hocamıza, özellikle derin ilim sahibi Süleyman Ateş hocama sonsuz teşekkür ederim. 

Attila Güven

Anlamını merak ettiğiniz surenin linkini tıklamanız yeterli 😊
LİNK
TÜRKÇE ÖZLÜ KURAN ve DİĞER YAZILAR